November 2

Datasonic, Meta Doers teroka projek berkaitan Metaverse by Malaysia Gazette

0  comments

KUALA LUMPUR – Datasonic Group Berhad (Datasonic), salah satu pembekal solusi teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) terkemuka di Malaysia telah menyertai perjanjian usahasama (MoU) dengan Meta Doers World Holding Berhad (Meta Doers).

MoU itu untuk membentuk kerjasama strategik menerusi penubuhan syarikat usaha sama bagi meneroka peluang besar perniagaan berkaitan dengan Metaverse, yang menyasarkan ke arah industri pendidikan dan kesihatan.

ADVERTISEMENT

Pengerusi Eksekutif Datasonic, Datuk Abu Hanifah Noordin berkata, Malaysia hari ini merupakan sebahagian daripada dunia yang dihubungkan secara digital.

Katanya, dengan pembelajaran secara atas talian semakin popular terutama selepas pandemik, sektor pendidikan sedang meneroka cara untuk mengintegrasikan teknologi imersif bagi mentransformasi persekitaran pendidikan ke arah lebih interaktif, kreatif dan menghiburkan.

“Justeru, kerjasama antara Datasonic dan Meta Doers menandakan langkah pertama Datasonic ke arah dunia Metaverse dengan fokus ke arah industri pendidikan dan kesihatan.

ADVERTISEMENT

“Peringkat awal ini, sasaran pasaran kami adalah sekolah rendah, menengah, pendidikan tinggi dan agensi latihan di Malaysia serta negara Asia Tenggara.

“Datasonic memilik rekod prestasi cemerlang dalam pelbagai projek misi kritikal peringkat nasional dan kami juga telah menghasilkan salah satu passport antarabangsa terbaik di dunia,” katanya dalam majlis MoU di sini, semalam.

Meta Doers adalah sebahagian daripada Doers Education Group iaitu pakar dalam bidang pendidikan secara atas atau luar talian, konsultan bagi projek Metaverse dan khidmat nasihat yang memfokus ke atas enam sektor perniagaan utama – pendidikan, kesihatan, makanan, hiburan, tenaga dan industri perlindungan.

Reference link: https://malaysiagazette.com/2022/11/02/datasonic-meta-doers-teroka-projek-berkaitan-metaverse/


Tags


You may also like

About Van Gogh Alive

About Van Gogh Alive

Web 3.0

Web 3.0
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Get in touch

Name*
Email*
Message
0 of 350
>
English